Olen turussa poikaystäväni kämpillä. Poikaystäväni itse lähti koulusta luokkatoverinsa kyydillä lapsuuden kotiinsa ja lähetti viestin, että kun tulen niin ota mokkula mukaan. Tajuttoman kauan meni, että sain selville asioista, kuten milloin mokkula on oltava hänellä ja kaikkea muuta. Pitkä tarina. Eli nyt istun yksin täällä poikaystäväni kämpillä ja mietin että mitä tekisi. Ulkona ei ole erityisen hieno ilma toisin kuin eilen. Nälkä on ja söin makkarakeiton jämät - en pidä makkarakeitosta ja siksi se oli vähän väkinäistä syömistä. Täällä tuntuu muutenkin kaapit olevan hieman tyhjillä. Pakkasesta löysin sämpylä pussin ja hyvän olon tunteen kera, laitoin sen mikroon sulamaan. Laitoin sulatuksen ja monta minuuttia. Kuuma se oli ja päällä oli hieman jää hilettä. Jostain syystä en vain osaa sulattaa leipää mikrossa, siitä tulee aina sellainen ihme kova kuiva kökkäre... Mikä avuksi?

Olin eilen kävelin turun keskustaan poikaystäväni luota. Matkaan meni vajaa parisen tuntia kun vähän kiersin ja kaarsin hetken mielijohteiden yllyttämänä, vähän sitä ja tätä kautta. Kupittaan cittarin luona näin paljon nuoria. Varmasti olivat jotain ala-asteen ikäisiä. Pojat olivat päässeet liikunta tunnilta ja kävelivät mailat kädessä cittariin ja sieltä ulos. Monella oli mitä kaiken muailman energia juomia ja karkkia kädessään cittarista ulos tullessaan. Kävin itsekkin cittarissa ja ostin itselleni vähän välipalaa. Täytetyn patongin ja tripin. 

En voinut olla kauhistelematta miten pojat kävelivät energia juomat kädessä. Olen töissä vapaa valinnan kassalla ja näen liikaa kuinka ala-asteikäisistä lähtien ihmiset ostavat energiajuomia janoon! Sitten puhutaan ADHD lapsista jotka eivät keskity tunnilla ja häiriköivät muita. Totta kai lapsista tulee ilmiselviä energia pakkauksia, koska he tankkaavat itseensä lisää energiaa. Sen nuoren luonnollisen energian lisäksi isketään kehoon lisää energiaa, eikä ihmekkään että ei pysty olemaan paikallaan. Sitten näitä lapsia syytetään siitä, etteivät he pysty keskittymään ja silti kukaan ei tee mitään sille, että lapset litkivät energiajuomia kuin mehua!  

Ihmettelen kuinka vanhemmat, nuoret aikuiset juovat virvoitusjuomia ja juovat niitä janoon, samalla tavalla kuin nuo lapsest, jotka eivät ymmärrä mitä se energia määrä tekee heille. Me vanhemmat annamme esimerkkiä nuorille. Eikö energia juomien tarkoitus ole, että niitä juodaan silloin kun tarvitaan lisää energiaa? Miksi niitä juodaan sitten kuin mehua? Coca colassakin on paljon energiaa, lapsena sain juoda limsoja silloin kun oli saunailta. Muistaakseni ostin hyvin harvoin muuloin limsaa.

Onko kukaan tullut ajatelleeksi, että kun lapsi tankkaa itseensä jo ala-aste ikäisenä ylimääräistä energiaa, niin miten käy kun hän kasvaa vanhemmaksi? Minä en tiedä, mutta voisin kuvitella, että kun kroppa on sopeutunut siihen, että lisä energiaa on aina saatavilla ja se saa sitä aina, se alkaa tarvitsemaan sitä, silloin kun se ei saa sitä. Loppu tulos on, että lapsista tulee riippuvaisia siitä energiasta. Etteikö siinä ole sitten kaikki, niin nuo energiajuomat lihottavat.

En touhottaisi tästä muuten, mutta olen laittanut hyvin paljon merkille sen kuinka järkyttävää tämä on! Lapsen vetävät nassuunsa limsaa, karkkia, suklaata, energiajuomia ja vaikka mitä! Kun lapset pitävät synttärijuhlia tai vastaavia pöydät notkuavat limsoista, sipseistä, karkeista.. Niitä syödään arkena, juhlissa, iltapalaksi ja hyvä ettei vielä aamiaseksi kun ne illalla siihen pöytään jäi.

Lapset syövät koulussa välitunnilla karkkia. Meillä oli yläasteella karkkiautomaatti, minun äitini suuttui siitä ja pian muutkin vanhemmat heräsivät ja pian vaadittiin, että kouluun on saatava välipala myymälä mistä saa leipää, hedelmiä, mehua jotain terveellisä. Niin eikö kukaan voi tehdä tälle asialle jotain? Toisaalta mitä vanhemmat voivat tehdä? Kieltää lapsiaan ostamasta karkkia ja energia juomia? Miten? Pitäisikö jättää karkkiraha, viikkoraha pois? Pitäisikö vaatia kuitti jokaiselta päivältä, että näkee mihin rahat on käytetty? Lapse ovat ovelia. Ei ole helppoa. Eikö energiajuomiin voi laittaa vaikka vähintään 15 vuoden ikäraja? Wikipediasta löysin tietoa, ettei suositella energiajuomien myymistä alle 15 vuotiaille. Mutta hyvin moni alle 15 vuotiasta kävelee kuitenkin energiajuoma kädessän kaupungilla. Kysyykö kukaan, kuinka monta energia juomaa lapset juovat päivän aikana? Minä uskon, että useita. Kuinka käy yöunille? Huonosti! Illat pitenevät. Eikö lasten nukkumaan meno ole kahdeksan yhdeksän maissa, kyllä, mutta nukkuvatko he? Eivät, he pelaavat tietokone pelejä koska päivän aikana saatu energiajuoma pläjäys pitää heidät hereillä ja seuraavana päivänä mennään ostamaan vähän lisää energiajuomaa kun väsyttää kun ei pystynyt nukkumaan kun tuli juotua vähä sitä energiajuomaa.

Nojoo.. kunhan olen vaahdonnut. Asiasta lisää täällä
Elintarviketurvallisuusvirasto

 

Tänään ei ole siis juuri suunnitelmia. Yksi olisi, että voisi yrittää päästä jotenkin jättirättiin. Haluaisin tehdä itselleni uuden jumppapuvun. Kahtoo kuin käy.